Kalle Syrjä

 

Namibian lähetystyöntekijä, rovasti

Kalle Johannes Syrjä

s. 17.6.1935 Onandjokwella, Namibiassa

k. 18.3.2024

 

Työkaudet Namibiassa (Seija-vaimon kanssa) 1965–69, 73–76, 91–94,

SLS:n kotim. työntek. 64–65 ja 76-77, kotim. työn apul.siht. 70-,

Tampereen hpk:n läh.siht. 1969-73, Kuopion lääninvankilan pastori 77–98

 

Kalle syntyi lähetyssaarnaaja Juho Syrjän ja Anni-vaimon lapsena Ambomaalla, missä myös hänen kolme sisartaan ja kaksi poikaansa ovat syntyneet. Lähetystyöhön liittyvä toiminta alkoi jo kirkon nuorten kerhojen ja lähetyspiirin johtajana. Opiskeluvuosina yliopiston ja Lähetystalon liepeillä olevat alkoholistit tulivat hänelle tutuiksi. Usein kerjäsivät tupakkaa tai rahaa. Kun selvisi, että vastaaja on teologian opiskelija, alkoivat elämän hylkäämät puhua rukoilevasta äidistä tai mummosta ja keskustelu eteni Jumalasta puhumiseen. Tällaisia juttuja sattui Kallelle satoja.

1964 Kalle meni naimisiin. Afrikaansia opiskeltiin Kapkaupungin lähellä. Sieltä muutettiin Ambomaalle opettajaseminaariin ja keskikouluun opettajaksi ja sitten rehtoriksi ja oppilasasuntolan vastaavaksi. 

Kallen lapsuuden leikkitoveri YaToivo oli yksi Swapon itsenäisyysliikkeen perustajista. Kallen tullessa aikuisena takaisin, toveri oli jo tuomittu Robben Islandiin.

1973–76 Kallen työhön kuului kulkea ympäri Namibiaa siirtotyöläisten pappina työmailla, missä Namibian miehiä oli töissä kaukana perheistään. Sanankuuloon tuli satoja ja joskus jopa 6000 miestä. Caprivilla 1991–94 Kalle oli aloittamassa luterilaisen kirkon työtä.

Kokemuksistaan ja työstään Namibiassa hän kirjoitti myöhemmin kirjan ”Kapkaupungista Sambesijoelle (Pokstaavi Oy)", johon merkitsi latinankieliset sanat Terra Incognita, tuntematon maa.

1977–98 Kalle palveli Kuopion Lääninvankilan pappina. Hän oli vaatimaton, helposti lähestyttävä pappi, joka ei itseään korostanut. Hän ajeli pyörällä, pukeutui vaatimattomasti. Loppuaikoina virret olivat hänelle tärkeitä.

 

Tekstin lähteet: Seppo Kalliokoski ja Kaapo Syrjä (lyhentely: Matti Palmu)